En EPD viser, at producenten tager sit ansvar alvorligt

Boligkontoret Fredericia


Hos Boligkontoret Fredericia har man som bygherre en stærk holdning til, om en producent kan levere en miljøvaredeklaration (EPD) på deres materiale eller ej. Simon K. Gade fra Boligkontoret Fredericia fortæller:

– For os som bygherre kan vi i en integreret designproces aktiv bruge EPD’er som indspark til alternative bæredygtige materialer. Vi oplever ofte, at hvis der ligger en EPD på materialet, så er de rådgivende mere tilbøjelig til at implementere materialet.

Dette suppleres af Simons kollega, Stefan Weihrauch, der bruger EPD’er til at sammenligne produkter. Hvis ikke producenterne har en EPD liggende tilgængeligt på hjemmesiden, spørger Stefan Weihrauch derfor også aktivt efter den – for at kunne anvende den i beslutningsprocessen, men i lige så høj grad for at gøre producenten opmærksom på behovet for at kende deres miljøbelastning:

– Jeg spørger efter EPD´er - hvis ikke de findes, vurderer jeg først vigtigheden i det enkelte tilfælde, men ellers søger jeg videre efter tilsvarende produkter, der har en EPD. For mig er det en stærk indikation på, at man tager sit ansvar som producent seriøst og derfor også et signal om, at der er styr på mange andre dele af virksomheden, forklarer Stefan Weihrauch.

Både Simon K. Gade og Stefan Weihrauch oplever dog, at der er en generel manglende efterspørgsel i branchen. Stefan Weihrauch uddyber:

– Den manglende efterspørgsel skyldes, at mange ikke ved at EPD’er findes, hvad de kan bruges til, og hvad forkortelsen står for – det kommer nemt til at virke elitært.

Hos Boligkontoret Fredericia stiller de i princippet direkte krav til livscyklusanalyse på facade, tag, vinduer og isolering, som de vurderer til de mest miljøbelastende arbejder i entreprisen. Herunder, skal materialer der anvendes have en miljøvaredeklaration (EPD) der er 3. parts verificeret. Det er dog desværre oftest praktisk umuligt.

– Vi må desværre konstatere, at kravet til EPD’er ikke er noget entreprenører, eller for den sags skyld rådgivere, er familiære med. Det bliver derfor noget jeg bruger, til at vurdere materialer og konstruktioner op mod hinanden - ofte for sent i processen, og uden det bredt funderede ejerskab mellem aktørerne, slutter Stefan Weihrauch